Afrika'da Ekonomik Kalkınma Raporu 2021 - UNCTAD

            Foto: UNCTAD

Afrika kıtası üzerine çalışmalar yürüten ana akım kurumlar, Afrika Kıtası Serbest Ticaret Bölgesi'nin, Afrika kıtasındaki kalkınma çabaları için önemli bir adım olacağı konusunda hemfikir. Kıtanın genelinde, halihazırda yüksek olmakla birlikte korona virüsünün etkisiyle daha da yıkıcılı hale gelen yoksulluğun yükseldiği bir zaman diliminde hayata geçirilen serbest ticaret bölgesinden beklenti ise, kıtada, son yıllarda ekonomi yazınında popüler bir ifade olan "kapsayıcı büyüme"yi güçlendirerek pandemi sonrasında bir yeniden yapılanmayı hızlandırması. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası ve Afrika Birliği'nin 2063 Ajandası çerçevesinde. Ki bahsi geçen metinler de kapsayıcı büyüme kavramını baştacı ediyor. 

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayımlanan "Afrika'da Ekonomik Kalkınma 2021" başlıklı rapor da kıtanın uluslararası serbest ticarette sömürülmeyen bir partner olarak var olabilmesinin koşullarını tartışıyor. Bu çerçevede raporun teme sorunsalı bölgesel entegrasyonun ve kapsayıcı büyümenin aynı anda faydalı olabileceği. 

Öte yandan rapor, kadınlar ve gençler, enformel sektör çalışanları ya da enformel sınır ticareti ile hayatını kazananlar gibi, kapitalist üretim ilişkilerinin çelişkilerini daha can yakıcı bir şekilde hisseden kesimlere ilişkin kapsamlı analizler de sunuyor. 

Raporun vurguladığı bir başka nokta da Afrika Kıtası Serbest Ticaret `Bölgesi'nin işlevsel kılınmasında "kalkınma partnerliği" kavramının işlevsel kılınmasına yaptığı vurgu. 

Raporun tümü için lütfen tıklayın

Tolga Tören





Yorumlar